Aktuelno

Petnaesti Cerski marš

Šabac-Tekeriš

Cerski marš 2024, posvećen je vojvodi Radomiru Putniku, vojskovođi, ministru vojnom, vojvodi, načelniku Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

pre mesec dana

B. Katić

ig/cerskimars2023

cerski mars

foto: ig/cerskimars2023

I ove godine, u nedelju, 18. avgusta biće održan Cerski marš, najveća roljubiva manifestacije u Srbiji JUBILANI 15. put kolona hrabrih, ponosnih i prkosnih ljudi krenuće iz Šapca put Cera da se pokloni svojim slavnim precima, junacima Cerske bitke.

XV Cerski marš posvećen je vojvodi Radomiru Putniku očekuje sa da u njemu učestvuje veliki broj mladih iz Šapca, Srbije, Republike Srpske i nekoliko evropskih zemalja.

Nosilac ovogodišnje „Cerske spomenice“, najvišeg priznanja UG „Cerski marš“ je Slavko Radočić iz Pančeva, iz HO "Ognjište" čovek čiji su koraci pomogli velikom broju dece da žive i imaju život dostojan čoveka. Ovo je i način da pokažemo poštovanje onim ljudima koji ga zaslužuju, a nisu ga nikada dobili od ove države.

Skup ponosnih potomaka je u nedelju, 18. avgusta 7 sati ujutru na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu. Po dočeku gostiju uslediće zajednička Molitva koju će služiti sveštenstvo Eparhije Šabačke. Uslediće kratko obraćanje organizatora i upoznavanje sa Pravilima ponašanja na Cerskom maršu, planiranom trasom kretanja, predviđenim pauzama i podela vode svim učesnicima ovog velikog poduhvata.

U 8 sati formiraćemo kolonu ispred Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Masarikovoj ulici i krenuti na marš dugačak 35 kilometara.

Planirane su dve veće pauze: na 10-om kilometru u dvorištu OŠ „Laza K. Lazarević“ u Varni biće zajednički doručak za sve učesnike i na centru Volujca, na 20-om kilometru. Kraće pauze za predah i dopunjavanje vode su na svakih 5 kilometara.

Planirano je da kolona stigne do Krsta na Ceru oko 16 časova i tu će biti pauza dok se svi učesnici na skupe kako bi zajedno, kako i dolikuje umarširali u slavni Tekeriš, mesto pobede koje simbolizuje ono što je suština našeg nacionalnog bića.

Program ove godine realizujemo u saradnji sa našom braćom i sestrama iz Društva srpskih domaćina.

Ove godine još jednom se poklanjamo ispred spomenika onima čija su dela besmrtna njihovom junaštvu i žrtvi i odajemo priznanje onima koji čuvaju sećanje na njih. Zbog toga ovogodišnji program započinjemo minutom ćutanja za preminulog Danijela Savića, člana našeg i duše našeg udruženja. Zahvalićemo se i svim onim ljudima koji prethodnih petnaest godina čine sve da sećanje živi i koji su nadljudskim naporima omogućili da od ideje Cerski marš postane najveća rodoljubiva manifestacija u Srbiji.

Parastos slavnim junacima Cerske bitke je ono zbog čega smo ovaj put i prevalili, da pokažemo poštovanje i zajedno se pomolimo za duše naših slavnih predaka.

U ime Udruženja građana „Cerski marš“ okupljenima koji jesu pravo, lepo lice Srbije zahvaliće se u ime organizatora Božidar Katić, predsednik upravnog odbora.

ČAS ISTORIJE biće održan u dvorištu OŠ "Vojvoda Stepa Stepanović" u Tekerišu, gde je i zajednički ručak za sve učesnike. Čas će održati pukovink avijacije mr Dragan Krsmanović a tema je: Oklevetani rat - aprilski rat 1941. godine.

U programu učestvuju Oliver Njego, srpski operski pevač, profesor Univerziteta u Kragujevcu koga će na harmonici pratiti Zoran Tutunović, solista Ansambla Ministarstva odbrane RS Stanislav Binički.

Glumica Jasmina Stojiljković izvešće dao iz monodrame o Milunki Savić, a glumci Vladimir Jocović i Miljan Guberinić deo iz višestruko nagrađivane predstave "Šah mat" o vojvodi Stepi Stepanoviću.

U muzičkom delu programa učestvuju Vera Stolić, solista, etnomuzikolog i Zoran Gotovčević, profesor Muzičke škole "Vatroslav Lisinski" u Beogradu.

110 godina slave!
15 godina ponosa!!!
Vidimo se 18. avgusta na Trgu šabačkih žrtava

Organizacioni odbor 15. Cerskog marša
Božidar Katić

Mačvanski okrug

Oblast na zapadu Srbije, oivičena Savom i Drinom. Plodno zemljište, zdrava hrana, lekovita voda, istorijske znamenitosti više su nego dovoljni činioci za razvijen turizam regije.

Prijavite se na newsletter

Ako želite da na Vaš e-mail dobijate obaveštenja o manifestacijama, unesite adresu i mi ćemo Vam periodično slati najave događaja i ostale aktuelnosti. Vaša adresa je sigurna i neće biti deljena.

Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje
Pošaljite nam poruku.

Poruka je poslata.